wtorek, 13 grudnia 2011

Ciasto drozdzowe zatapiane w wodzie

Składniki

1 kg mąki
6 całych jaj
2 kostki margaryny,2 łyżki smalcu
4 łyżki cukru,15 dkg drożdży,sól
mleko do drożdży około pół szklanki
to jest porcja na dwie blaszki ciasta,





Przygotowanie

Ciasto zarabiamy tak jak na makaron,dodając wszystkie składniki do mąki,
ciasto ma być mięciutkie,ale nie klejące się do rąk,wykulać ciasto na stolnicy podsypując mąką,następnie włożyć do torebki foliowej i włozyć do zimnej wody,czekać aż wypłynie,to potrwa dobre pół godziny i mamy pięknie wyrośnięte ciasto,przekładamy na stolnicę posypaną mąką,wyrabiamy z tego ciasta co chcemy np.rogale,makowce,jabłecznik,bułki, ciasto jest bardzo kruche,
ja z tego ciasta robię pyszne rogaliki marcińskie i drożdżówki z każdym nadzieniem,i samo ciasto drozdżowe z kruszonką jest po prostu pszepyszne,i nie ma przy nim duzo pracy,

Polecam i życzę udanych wypieków

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz