środa, 28 grudnia 2011

Domowa kremówka

Składniki

Ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
2,5 szkl mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki śmietany

Krem:
0,75 litra mleka
0,5 kostki masła
2 żółtka
1 szkl cukru
2 cukry waniliowe
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
mały budyń śmietankowy lub waniliowy




Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Zagnieść wszystkie składniki. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki na złoty kolor. Używam klasycznej prostokątnej foremki. Piekę w temp. 180o aż ciasto jest lekko złote, do suchego patyczka.

Wykonanie kremu:

Odlać jedną szklankę mleka i dodać do niej żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąki oraz budyń. Wszsytko dokladnie wymieszać.  Resztę mleka zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać wymieszane składnki. Wszystko gotować chwilę mieszając cały czas aby się nie przypaliło. Gdy masa już będzie dosyć gęsta, odstawić i przestudzić.

Takim kremem przełożyć upieczone placki. Górę posypać cukrem-pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz