sobota, 31 grudnia 2011

Krajanka z jabłkiem

Składniki

130g miękkiego masła
180g cukru
190g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych gozdzików
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 duże jaja
2/3 szklanki  maślanki
2 średnie jabłka
można dodać orzechy (ok. 1/2 szklanki-posiekanych)



Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i resztę przypraw.
Masło ubić z cukrem na gładką masę.
Dodawać po jednym jajku.
Do masy dodawać na zmianę mąkę z przyprawami i maślankę.
Na końcu dodać pokrojone lub starte jabłka i orzechy.
Włożyć do kwadratowej blaszki -22cm.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 35-40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz