poniedziałek, 30 stycznia 2012

Biskwity biszkoptowe

Składniki

-5 jaj
-1 szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej



Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem na parze na gęstą masę. Zestawić z pary i stopniowo dosypując mąkę w dalszym ciągu ubijać. Z gładkiej masy wycisnąć szprycą sporawe "placuszki" na wysmarowane masłem i posypane tartą bułką blachy. Upiec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni. Jeszcze ciepłe ułożyć na wałku lub położonych na boku szklankach, tak żeby gotowe biskwity były lekko złożone.
Po wystygnięciu "lukę" jaka utworzyła się w ciastkach można wypełnić dowolnym nadzieniem. Doskonale sprawdza się bita śmietana z owocami, ale można też przygotować krem budyniowy, karpatkowy czy zwykły "gotowiec" z torebki.

Smacznego!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz