piątek, 20 stycznia 2012

Chlebek piwny

Składniki

450 g maki pszennej chlebowej
Szklanka piwa (250 ml)
1 lyzeczka suchych drozdzy
2 lyzki oliwy
1 lyzka plynnego miodu (moze byc sztuczny)
1 lyzeczka soli








Przygotowanie

Wykonanie:

Piwo  lekko podgrzac (zeby bylo letnie). Make przesiac do duzej miski. Dodac drozdze, sol, oliwe i miod. Nastepnie wlac piwo i wyrabiac rekami ciasto tak dlugo, az bedzie gladkie i elastyczne (ok 10-12 min). Miske przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 1-1,5 godz, az ciasto podwoi objetosc (ja wkladam pod kolderke, bo tam najcieplej:)). Ponownie zagniesc ciasto i podzielic na 2 czesci. Uformowac 2 podluzne chlebki i umiescic je na blaszce posypanej maka. Przykryc sciereczka i poczekac az ciasto znowu podwoi objetosc tj. 45-60 min.
Piekarnik nagrzac do temp. 220 stopni C. Chlebki mozna ponacinac nozem i delikatnie oproszyc maka lub ziarnami.
Piec ok. 20 minut.

Smacznego!




Chlebek jest na prawde pyszny! Chrupiacy z wierzchu, sprezysty w srodku! A smak i zapach piwa znikaja podczas pieczenia. Na prawde latwy do zrobienia. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz