sobota, 7 stycznia 2012

Indyk lub kurczak po islamsku

Składniki

1 kg filetów z indyka lub z kurczaka
40 dkg cebuli
15-10 dkg sliwek suszonych
10 dag rodzynek
3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli



Przygotowanie

mięso pokroić w dużą kostkę, podsmażyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić, przełożyć na mięso. Dodać śliwki pokrojone na 2-3 części, sparzone rodzynki i wszystkie przyprawy. Razem dusić ok 10 - 15 min. Musi powstać gęsta konsystencja ale w sosie własnym.
Podawać z ryżem lub makaronem z zimnymi surówkami.





Polecam, idealne też na zmino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz