sobota, 7 stycznia 2012

morelowiec z orzechowym płaszczem

Składniki

1. Ciasto:
- 100g margaryny
- 100g cukru
- 1 jajko
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

2. Masa orzechowa:
- 300g mielonych orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 100g margaryny
- 4 łyżki wody

3. Dodatkowo:
- dżem morelowy
- polewa czekoladowa





Przygotowanie

1. Ciasto:
- Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Ciasto posmarować dżemem morelowym.

2. Masa orzechowa:
- Składniki masy zagnieść jak posypkę, rozsmarować, wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Piec ok. 50 minut.
Wystudzone ciasto ozdobić polewą czekoladową.

Ciasto należy kroić w kwadraciki lub trójkąty - tworząc swojego rodzaju ciasteczka :)
Ciasto jest dość niskie, lecz ma bardzo oryginalny smak -  bardzo smaczne i słodziutkie - znika w mgnieniu oka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz