środa, 18 stycznia 2012

Pieczarki duszone w śmietance

Składniki

Pieczarek coś tak z pół kilo
2 Cebule (latem najlepsza młoda, świeża, biala)
pieprz (ziołowy biały czarny lub jaki chcesz)
sól
czosnku ząbek
śmietana z kartonika 12%
masełka ze 2 łyżki
2 łyżki mąki




Przygotowanie


Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Cebulkę również obrać i pokroić w półplastry (wyjdą z tego takie "półksiężyce")Masło na patelnię, na to pieczarki, cebula, posypać solą i pieprzem do smaku. Potem niech się to wszystko dusi w sosie własnym pod przykryciem na małym ogniu. (pół godzinki?:) Pod koniec duszenia śmietana z dwiema łyżkami mąki i jeszcze chwilę poddusić, niech zgęstnieje.
Podawać z makaronem, ryżem, ziemniaczkami, do placków ziemniaczanych... wariantów mega duzo.
Przypominasię dzieciństwo i wyprawy na grzyby...
A propos - jak kto jest grzybiarzem, to wie, że nie tylko pieczarki, ale zamiast mogą być maślaczki, borowiki itp...:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz