czwartek, 12 stycznia 2012

Protal - pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

  na pulpety - porcja dla dwóch osób / 12 szt./ :

 - 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego / najlepiej samemu zmielić, bo wtedy wiadomo, co w nim faktycznie jest/
 - 1 białko surowe
 - pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sól
                

   na sosik pomidorowy:

 - 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
 - 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i tłuszczu
 - 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne przyprawy do smaku; uwaga na sól

   na kapustkę kwaszoną "zasmażaną" z tymiankiem :

- ok.15 dkg kapusty na osobę
- tymianek, pieprz , sól itp





Przygotowanie

Pulpeciki wykonane w ten sposób są bardzo smaczne, choć nieco inne, niż te, które zazwyczaj robimy. Ale jak dietka, to dietka ...

 Uwaga dotycząca zbyt luźnego / płynącego / mięsa : dodać tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki.

   
* nastawiamy garnek na ogień - lepiej, aby garnek był węższy niż szerszy; wlewamy wodę/ok.2szkl./ , dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy natkę, listek laurowy, ziele angielskie, troszkę pieprzu i soli
                  

* w miseczce mieszamy mięsko mielone, białko i ulubione przyprawy; formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gotującą się wodę z przecierem i przyprawami

* gotujemy ok. 15 minut i pozwalamy odparować wodzie, aby nie było jej zbyt dużo
          

* przygotowujemy " zabielkę" - mieszamy odrobinkę wody, jogurt
naturalny i mąką kukurydzianą i wlewamy na gotujące się pulpety

* zestawiamy po ok.2 minutowym gotowaniu

* kapustkę kwaszoną gotujemy a po lekkim ostudzeniu drobniutko kroimy / kapusty nie gotować zbyt długo, aby nie straciła całego kwasu /

* wrzucamy na patelnię teflonową, wsypujemy przyprawy i dusimy na lekkim gazie, aż niektóre z "pasemek" kapusty podbrązowieją
          

Jemy oczywiście bez ziemniaków, czy pieczywa.Smacznego !

             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz