wtorek, 24 stycznia 2012

tiramisuu

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki przennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szklanka cukru

   Masa jeśli biszkopt podzielimy na 3 części Masa jeśli podzielimy biszkopt na 4 części 500ml śmietany 30%
500ml sera Mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
kawa rozpuszczalna + alkohol (whisky lub koniak) 750ml smietanty 30%
750ml sera Mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
kawa rozpuszczalna + alkohol( whisky lub koniak)Do wyboru:
























Przygotowanie

Biszkopt: wzięłam stąd:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21760.html
Biszkopt zrobić poprzedniego dnia - bedzie łatwiej sie kroić.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ubić aż masa będzie lśniąca. Potem dodawać do tego po jednym żółtku cały czas ubijając.Mąkę proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do ubitych jajek z cukrem i delikatnie wymieszać. Wylewamy to na okrągłą formę i pieczemy w temperaturze 180 przez 45 minut, nie wyjmowac z piekarnika. Jak ostygnie to włożyć razem z forma do foliowego worka.

Następnego dnia przekładamy biszkopt masą.
Ubić śmietanę na sztywno, potem dodać cukier puder i tez ubić. Dodac serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Pokroic biszkopt na 3 lub 4 części nasączyc go rozpuszczona kawą z alkoholem.Masą przełożyć nasączony biszkopt i zostawić trochę masy na obłożenie tortu. Udekorowac według uznania :)
Tort bedzie najlepszy następnego dnia po przełozeniu :) i nie bedzię się rozwalał przy krojeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz