środa, 25 stycznia 2012

z syropem kawowym

Składniki

ciasto-
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
3 jaja
1łyzeczka proszku do pieczenia
do formy masło i bułka tarta
syrop-
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyzki kawy rozpuszczalnej
2 łyzki likieru kawowego
krem-
20 dag smietanki 36 %
1/2 łyzki cukru




Przygotowanie

Przygotować ciasto-zółtka utrzeć z cukrem i masłem na puch , wsypać mąkę , proszek do piecz i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy i delikatnie wymieszać .Formę wysmarowac masłem i wysypac bułką tartą.Ciasto wlac do formy i piec 20 min w 180 stopniach.
Przygotować syrop-cukier zagotować z 1i 1/2 szklanki wody , zdjąc z ognia , dodać kawę i likier.
Upieczone i ostudzone ciasto nasączyć syropem i włożyc na 30 min do lodówki.
Ciasta nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu z formy ani nie przenosi sie do chłodniejszego miejsca.
Przygotować krem -śmietanką ubić z cukrem na gęsty krem i wyłożyc na ciasto tuż przed podaniem.Śmietane ubijamy mocno schłodzoną :)
smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz