sobota, 21 stycznia 2012

Zupa prowansalska

Składniki

30 dag fasolki szparagowej,
3 marchewki,
1 por,
1 średnia cebula,
3 średnie ziemniaki,
2 średnie pomidory,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka mąki,
1 łyżka posiekanej bazylii,
1,5 łyżki startego parmezanu,
1,5 l rosołu (może być z kostki),
2 liście laurowe,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

Fasolkę pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 1 cm kawałki. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchew i oczyszczony i umyty por pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Oprószyć mąką. Chwilę smażyć. Dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać parmezan i bazylię. Do garnka wrzucić fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować ok 15 min. Dodać por i gotować do miękkości warzyw. Do zupy wlać zawartość patelni. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Zupę podawać bardzo gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz