środa, 1 lutego 2012

Aioli

Składniki

3 porcje:

1 kromka chleba tostowego
100 ml mleka
8 zabkow czosnku
1 zoltko
350 ml oleju
sok z polowy cytryny
szczypta cukru
sol, pieprz

Jest to bardzo popularny sos z Katalonii (Hiszpania). Jada sie go rowniez w innych krajach srodziemnomorskich.



Przygotowanie

1. Z chleba odkroic boki i zamoczyc w mleku. Nastepnie odcisnac kromke i wlozyc do miski. Dodac przecisniety przez praske czosnek, zoltko i wymieszac. Powinna wysc masa o konsystencji serka homogenizowanego.  

2. Uzywajac miksera mieszac i dolewac lekkim strumieniem olej. Tak dlugo ubijac az powstanie pasta o konsystencji majonezu. Na koncu doprawic sola, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. 

                 

                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz