środa, 8 lutego 2012

Kwaśnica z Gdańska

Składniki

1,5 kg kapusty kiszonej (w woreczkach z sokiem, bez ulepszaczy)
2 duże trójkąty żeberek wędzonych
0,5 kg żeberek surowych
0,5 kg słoniny wędzonej
0,5 kg surowego boczku
6 pałek kurczaka
2 kg ziemniaków
3 duże cebule
3-4 duże marchewki
główka czosnku
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka pieprzu mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
2 łyżeczki soli
dwie łyżki majeranku suszonego







Przygotowanie

Boczek pokroić w dwucentymetrowe paski, wrzucić na patelnię podlaną kilkoma kroplami oleju, posypać solą, pieprzem, pakryką, przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć jeszcze kilka minut. W garnku do gotowania bigosu umieścić całe mięsiwo, zalać zimną wodą aby dobrze przykryła mięso, zagotować, zebrać szumowiny, gotować ok. 30 minut. Dodać usmażony boczek z cebulą, pokrojoną w półplasterki marchew, majeranek i gotować jeszcze z 7 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 7 minut do miękkości ziemniaków. Po tym czasie wyjąć całe mięsiwo na talerz do wystygnięcia, a wrzucić całą poszatkowaną kapustę kiszoną wraz z sokiem oraz sól, pieprz, paprykę, zamieszać i gotować ok. 20 minut. W tym czasie całe mięso należy pokroić na porcje i po 20 minutach dodać do zupy, gotować wszystko do miękkości kapusty i mięsa. Ok. 30-40 minut, po wyłączeniu gazu i wystudzeniu zupy, można ją przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz