środa, 8 lutego 2012

Pleśniak - zawsze wychodzi

Składniki

- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka (białka ubić ze szklanką cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)



Przygotowanie

MĄKĘ MARGARYNĄ, ŻÓŁTKA, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WANIIOWY DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI. JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA POŁĄCZYĆ Z KAKAO. JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA JASNEGO I CZĘŚĆ CIEMNA WŁOŻYĆ NA GODZINĘ DO LODÓWKI. POZOSTAŁYM CIASTEM WYŁOŻYĆ BLACHĘ, NA TO ROZSMAROWAĆ DŻEM, PÓŹNIEJ NA WIERZCH UTRZEĆ NA TARCE JARZYNOWEJ SCHŁODZONĄ CZĘŚĆ CIEMNEGO CIASTA, NA TO ROZSMAROWAĆ UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA I NA TO UTRZEĆ SCHŁODZONE CIASTO JASNE.
PIEC OKOŁO 40 MINUT.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz