środa, 1 lutego 2012

rozmarynowe kurczę

Składniki

kurczak (1,2-1,5 kg), 10 dag surowej wątróbki drobiowej, czerstwa bułka, pół szklanki mleka, 2 jaja, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki migdałów, duży pęczek natki pietruszki, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz, sól



Przygotowanie

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć majerankiem i solą, zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę razem z odciśniętą bułką zemleć, dodać sparzone i osączone rodzynki, posiekane i obrane ze skórki migdały, jaja, posiekaną natkę. Całość przyprawić pieprzem, solą i gałką, dobrze wymieszać. Kurczaka nadziać farszem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami i ułożyć w brytfannie. Piec pod przykryciem w temperaturze około 200°C, podlewając co kilka minut gorącą wodą. Upieczonego kurczaka przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera, marchwi i jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz