sobota, 14 kwietnia 2012

Bekon pieczony w przyprawach w sosie grzybowym

Składniki

-ok 1 1/2 kg bekonu ( mięsa surowego)
-majeranek
-sól
-papryka słodka
-cukier
-kolendra
-jałowiec mielony
-rozmaryn
-pieprz
-cebula mielona
-chili
-gałka muszkatułowa
-pół szk piwa jasnego
-smalec
Sos grzybowy:
-300 ml wywaru z miesa i warzyw lub bulionu przygotowanego z jednej kostki rosołowej
-5o ml śmietany
-3-4 dkg suszonych grzybów
-3 dkg cebuli
-3 dkg tłuszczu
-3 dkg mąki
-natka pietruszki
-sól i pieprz



Przygotowanie

-bekon umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami
-pozostawić w zamkniętym naczyniu w lodówce na noc
-następnego dnia piec w brytwannie ok 1 1/2 godz , polać piwem i posmarować smalcem , podczas pieczenia podlewać wytworzonym sosem

-przygotować sos grzybowy :

-upieczony bekon podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami albo ryżem polany sosem grzybowym z dodatkiem surówki

Życzę smacznego!





































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz