czwartek, 12 kwietnia 2012

Cafe frappe

Składniki

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
100 ml wody


To są proporcje które mi najbardziej odpowiadają, ale można oczywiście dać więcej kawy jesli ktoś lubi mocniejszą, lub więcej cukru jeśli ktoś więcej słodzi.
 Mleko i woda też moga być w innych proporcjach.
Pokombinujcie:)




Przygotowanie

Cafe frappe jest rodzajem kawy na zimno, polecam więc na upały, chociaż ja ją piję również zimą.


Kawę i cukier wsypać do wysokiej szklanki, wlać 3-4 łyżeczki gorącej wody, miksować spieniaczem do mleka do uzyskania kremowej pianki, zalać zimnym mlekiem i zimną przegotowaną wodą (może być mineralna niegazowana), zamieszać. Po chwili piana powinna wypłynąć na wierzch.
Jeżeli ktoś nie ma spieniacza może użyć zwykłego miksera z 1 końcówką.
Podawać ze słomką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz