czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciasto jagodowo-waniliowe

Składniki


Biszkopt:



4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki tortowej,
1 budyń waniliowy bez cukru w proszku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jagodowa:



0,5 kg jagód /mogą być mrożone/,
0,5 szkl. cukru,
500 gr kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego,
375 ml śmietanki 30%,
1 galaretka o smaku owoców lwśnych,
2 łyżki żelatyny.

Budyń:



1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka,
2,5 łyżki cukru,
2 szkl. mleka,
1 kopiasta łyżka mąki pszennej.

Ponadto:



30 dag jagód,
1 biała czekolada,
blaszka o wym. zbliżonych do 20x36 cm.

 





Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor. Ostudzić.

Z podanych składników ugotować budyń i gorący wylać na przestudzony biszkopt.
Masa:
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Jagody przeznaczone na mase zmiksować z cukrem na mus i dodać chłodną galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo cały czas ubijając dodawać twarożek, a następnie tężejący mus jagodowy. Na koniec wsypać pozostałe całe jagody, wymieszać i wylać na budyń. Całość posypać startą białą czekoladą.



SMACZNEGO !

To samo ciasto można zrobić z truskawkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz