wtorek, 17 kwietnia 2012

Orzeszki w miodzie i sezamie do chrupania

Składniki



- 1 szklanka miodu wielokwiatowego,

- 100 g. orzechów włoskich,
- 6-7 łyżek ziaren sezamowych,
- 1,5 łyżki masła



Przygotowanie

Do rondelka wlać miód i gotować do momentu, aż stanie się  płynny.

Wrzucić orzechy i gotować do czasu, aż miód zgęstnieje (ja gotuję zazwyczaj ok. 10 min. cały czas mieszając).



Następnie delikatnie wyjąć orzechy z rondelka i stopniowo wrzucać do miseczki z sezamem.

Dokładnie wymieszać, aby orzeszki były równomiernie pokryte ziarnem.


Na patelni rozgrzać masełko, wrzucać orzeszki i smażyć do momentu leciutkiego zrumienienia sezamu (uważać, żeby nie przypalić, ponieważ ziarna sezamu robią się wtedy gorzkie).
Wyłożyć orzeszki do miseczki, poczekać, aż przestygną i chrupać ze smakiem :)


Jest to troszkę zmodyfikowany przepis z programu kulinarnego Marty Gessler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz