poniedziałek, 30 kwietnia 2012

pierożki "collage

Składniki

Porcja dla 4 osób:
500g gotowanych ziemniaków,
4 jajka,
1 łyżeczka soli,
180g mąki krupczatki,
szczypta tartej gałki muszkatołowej,
2 cebule,
100g szynki,
200g mięsa i wędliny,
szczypta mielonego kminku,
szczypta majeranku i pieprzu,
100g bułki tartej,
1/4 l oleju do zważenia

Rada:
Pierożki przed smażeniem należy
odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. 






Przygotowanie

Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki przetrzeć przez sitko.
    Wymieszać z mąką, 2 jajkami, solą.
    i tarta gałką muszkatołową.
    Wyrobić jednolite ciasto.
2. Obrana cebule pokroić w kostkę.
    Wędlinę i mięso drobno posiekać
    i zamieszać z 1 białkiem, cebulą
    i przyprawami
3. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm placek
    i pokroić na 12 kwadratów.
    na  każdym położyć trochę farszu,
    brzegi posmarować wodą i zalepić
    tak, aby powstały z nich trójkąty.
4. Jajko i żółtko wymieszać 2 łyżkami wody.
    Pierożki panierować najpierw w mące,
    następnie w jajku i  bułce tartej.
5. Pierożki smażyć z obu stron na
    rozgrzanym oleju, na dużym ogniu.

Pierożki można zamrażać panierowane lub już smażone. Zamrażanie do 3 miesięcy.

Przygotowanie :50 minut
Smażenie: około 4 minut

Jest to tanie i praktyczne danie, ponieważ di jego przygotowania można wykorzystać pozostałości różnych potraw: ziemniaki, meso lub wędlinę. Pierożki podawane z surówką są wyjątkowo smaczne. Bardzo polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz