sobota, 14 kwietnia 2012

Schab pieczony z cytrynami

Składniki

1 kg schabu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub kilka
gałązek świeżego
3-4 cytryny
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
 



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. 2 cytryny umyć, przekroić, wycisnąć sok. Olej rozgrzać na patelni, włożyć schab, zrumienić z każdej strony, przełożyć do brytfanny, podlać sokiem z cytryny. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok.1 godz w temp.200°C Pozostałe cytryny sparzyć, pokroić w plasterki, dołożyć do mięsa na 10 min przed końcem pieczenia. Schab podawać na ogrzanym półmisku, obłożony plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz