środa, 11 kwietnia 2012

Sliwki wegierki w occie

Składniki

3 kg sliwek wegierek
zalewa:
3/4 kg cukru
3/4 l.wody
1/2 l.octu 10%
kilkanascie gozdzikow



Przygotowanie

Niezbyt dojrzale, jedrne i nierobaczywe sliwki umyc, nakluc kazda  sliwke drewniana wykalaczka.
Przygotowac zalewe ze skladnikow obok.
Zalac sliwki w misce ZIMNA zalewa i pozostawic do nastepnego dnia.
Nazajutrz wyjac sliwki z zalewy cedzakowa lyzka, ocet zagotowac, wystudzic na tyle, by byl tylko CIEPLY i zalac nim sliwki,pozostawiajac do dnia nastepnego.
Nazajutrz powtorzyc cala "operacje", zalewajac sliwki dobrze GORACA  zalewa, zas dnia nastepnego zalac sliwki WRZACA zalewa , zlozyc do sloikow i zaraz zamknac.
Za kazdym razem /lacznie 4 razy/ zagotowuje sie naturalnie te sama zalewe.


Bardzo stary przepis, zrodlo nie jest mi znane.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz