czwartek, 12 kwietnia 2012

Tagliatelle z sosem z serem gorgonzola i kurczakiem

Składniki

Na 2 porcje:

2 filety z kurczaka
2 lyzki oleju albo tluszcz z boczku
140 g bekonu
300 ml smietany
100 g sera gorgonzola
100 g pieczarek albo innych swiezych grzybow
biala czesc sredniego pora
1 czerwona papryka
1 plaska lyzeczka oregano
1 peczek natki pietruszki

300 g makaronu tagliatelle

,



Przygotowanie

Piersi kurczaka  pociac na poprzek w centymetrowe paski, obsmazyc na bardzo goracym oleju bardzo szybko. Posolic i posypac swiezo mielonym pieprzem.Wyjac i odstawic.

Na pozostalym tluszczu i zmniejszonej temperaturze szybko poddusic lekko ,pokrojonego nie za drobno pora, wyjac. Paski papryki rowniez szybko podsmazyc i wyjac. Na patelnie wlozyc pokrojone cienko grzyby i smazyc do wyparowania plynu.

Bekon pokroic w kostke i wysmazyc na krucho na goracej patelni, odsaczyc z tluszczu na kuchennym papierze.

W garnku zagotowac smietane, dodac ser i  na srednim ogniu gotowac sos az bedzie lekko gesty i gladki, czesto mieszajac. Doprawic oregano , sola i pieprzem w razie potrzeby.

Do sosu dodac jarzyny , mieso i dusic chwile, sprawdzic czy mieso kurczaka jest ugotowane. Dodac posiekana pietruszke, wymieszac.

Makaron ugotowac al dente, odcedzic. Wylozyc do duzej miski, zalac sosem, posypac kawalkami bekonu , podawac odrazu.

smacznego

Uwaga: po usmazeniu bekonu mozna na pozostalym tluszczu smazyc po koleji reszte skladnikow : mieso kurczaka na duzym ogniu, na zmniejszonym papryke ( ma byc tylko lekko i szybko podsmazona, potem grzyby na wiekszym ogniu i na koncu mozna dodac pora i odstawic z ognia garnek)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz