niedziela, 15 kwietnia 2012

tort kawowo-waniliowy

Składniki

Biszkopt:
Piec według sprawdzonego własnego przepisu
-2 łyżeczki kawy inki

Masa:
-750 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-200 g masła
-2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 op. cukru waniliowego

Dodatki:
-Bita śmietana śnieżka
-Puszka brzoskwiń
-2 banany
-galaretka truskawkowa



Przygotowanie

Ciasto,które będziesz piec, wymieszaj dokładnie mikserem z 2 łyżeczkami kawy inki.Następnie upiecz je w okrągłej formie na torty.Budynie ugotuj na mleku z 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej.Utrzyj masło z cukrem waniliowym.Gdy budyń bedzie juz chłodny należy spokojnie dołączyć do niego utarte już wczesniej masło.Gdy ciasto jest juz gotowe,odsączamy brzoskwinie z syropu i krojimy na pół księżyce.Banany krojimy zaś w plasterki.Ciasto przekrawamy na 2 części, tak aby mieć spód, oraz górną częśc.Na spodniej części układamy banany oraz brzoskwinie,nastepnie przykrywamy to równiutko masą.Przykrywamy to górna częścią biszkoptui znów smarujemy masą.Na wierzch układamy brzoskwinie.Galaretkę przyżądzamy według przepisu jaki jest na opakowaniu.Czekamy aż troche stężeje i na końcu zalewamy ta galaretką cały nasz tort.Prosze pamietac aby tort był spowrotem w tortownicy jak bedziemy wlewać galaretkę.Gdy galaretka bedzie juz w postaci stałej, mozna udekorować jąbitą śmietaną,którą również przyżądza się według wskazówek na opakowaniu .Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz