czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa krem ogórkowa

Składniki

3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 mały por
1 pietruszka
1/4 małego selera
1 łyżka przyprawy jarzynka
10 średnich ogórków kiszonych
1 litr wody
1/2 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz
1 liść laurowy
ziele angielskie

grzanki z bułki paryskiej, lub groszek ptysiowy





Przygotowanie

Skrzydełka wymoczyć w zimnej wodzie. Zalać wodą i zagotować, zdjąć szumowiny.
Dodać pokrojonego pora, przyprawy oraz starte warzywa na tarce jarzynowej (oprócz ogórków kiszonych). Gotować aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać ogórki kiszone utarte na tarce jarzynowej. Gotować wszystko jeszcze 15 min. Zupę zmiksować blenderem, zaprawić śmietaną, dodać obrane od kości mięsko.
Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym. Zupa świetnie smakuje też z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz