sobota, 19 maja 2012

Ciasto kokosowe

Składniki

ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła albo margaryny
10 dag cukru
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 12%
masa:
20-25 dag wiórków kokosowych
20 dag masła
12-15 dag cukru
2 jaja



Przygotowanie

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste, dodać po kolei jaja i ubijać mikserem aż składniki połączą się w jednolita masę. Jeśli jednak ciasto zacznie się warzyć, nie przejmujcie się tym, ubijajcie dalej przez kilka minut, a potem stopniowo dosypujcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto wystarczy przełożyć do średniej wielkości formy wysmarowanej masełkiem i wysypanej bułka tartą.
Masa:
Robi się ją najłatwiej w świecie. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść, trochę się będzie kleiło. Masę rozkładamy równomiernie na cieście i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze około 200 stopni.

Muszę przyznać, że podejrzliwie patrzyłam po raz pierwszy na ten przepis, ale ciasto wychodzi zaskakująco smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz