sobota, 12 maja 2012

Pasztet domowy- tani i pyszny

Składniki

1 kg podgardla
1/2 kg wątróbki wieprzowej
1/2 kg mięsa z kurczaka z rosołu (np. udka, skrzydełka lub korpus)
4 jajka
2-3 czerstwe bułki
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa






Przygotowanie

Podgardle zalać zimną wodą, tak by było przykryte. Gotować aż będzie miękkie. Następnie podgardle wyjąć.

Do wody, w której gotowało się podgardle, dać wątróbkę. Parzyć na maleńkim ogniu ok. 30 minut (pilnować, by się nie zagotowało).
Mięso z rosołu oddzielić od kości.

Czerstwe bułki namoczyć, odcisnąć.

W maszynce zmielić podgardle, wątróbkę, mięso z kurczaka i odciśniętą bułkę. Do powstałej po zmieleniu masy mięsnej wbić całe jajka, przyprawić do smaku. Przełożyć do prostokątnej blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x20 cm, ale równie dobrze można upiec w dwóch keksówkach, pasztet będzie wtedy wyższy). Piec w temperaturze ok.180ºC przez co najmniej godzinę.

Zrobienie tego pasztetu jest wprawdzie czasochłonne, ale naprawdę warto. To bardzo smaczna alternatywa sklepowych wędlin. No i koszt jest niewielki, ok.20 zł. Z tej porcji wychodzi sporo, ale można go z powodzeniem zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz