wtorek, 29 maja 2012

Pizza Margarita

Składniki


30 dag mąki - 2 szklanki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju kujawskiego




20 dag żółtego sera
ketchup
bazylia, oregano




Pizza jest bardzo prosta. Jest to mój wypróbowany przepis na ciasto spośród wielu, które testowałam. Wychodzi pulchne. Pizzę robię z samym serem, bo taką lubią moje dzieci. Nie podaję nazwy sera, bo wykorzystuje  różny, jaki mam pod ręką.



Przygotowanie

Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robię rozczyn i pozostawiam do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn wlewam do mąki, dodaję sól i cierpliwie wyrabiam na gładką masę. Dodaję olej i dalej wyrabiam. Trwa to chwilę. Kulkę ciasta odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje, układam na blaszce, formuje rant i smaruje ketchupem.
Posypuje serem, przyprawiam bazylią i oregano.
 Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz