środa, 23 maja 2012

Sałatka śledziowa

Składniki




8 płatów śledziowych
1 duża cebula
2 duże ugotowane ziemniaki
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
2 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki do posypania
pieprz

Na sos:



4 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
pieprz






Przygotowanie

Śledzie wymoczyć, pokroić w paseczki i wymieszać z posie¾kaną cebulą, wyłożyć na dnie półmiska. Na śledzie zetrzeć ugotowane ziemniaki, polać ¾ sosu. Następnie zetrzeć marchewkę i pietruszkę, wylać pozostały sos i posypać delikatnie pieprzem. Na sos zetrzeć ugotowane jajka, posypać natką pietruszki, lekko posolić.

Przepis pochodzi od znajomej mojej teściowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz