sobota, 12 maja 2012

Torcik mandarynkowy

Składniki

NA BISZKOPT:
20dag maki tortowe
6 jaj
niecala szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
lyzka octu

NA PRZELOZENIE:
500ml smietanki kremowki 30%
puszka mandarynek
2opakowania smietan fix
3 lyzki cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy 





Przygotowanie

zoltka oddzielic od bialek
do bialek dodac szczypte soli i ubijac mikserem po czym dodac polowe cukru  i jeszcze ubijac
do zoltek dodac reszte cukru ocet i cukier waniliowy oraz polowe maki i ubic mikserem
13piany z bialek wymieszac z polowa pozostalej maki do masy jajecznej dodac reszte ubitej piany delikatnie wymieszac juz nie mikserem!!!
nasepnie dodajemy do niej make wymieszana z piana  i delkatnbie wymieszac do uprzednio wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta tortownicy wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 30-45 min w temp. 180stopni
w tym czasie przygotowujemy krem
smietanke wlewamy do miski ubijamy mikserem  po czym dodajemy smietan fix 3 lyzki cukru pudru i cukier waniliowy ubijamy az calkiem zgestnieje i bedzie sztywna
upieczony przestudzony biszkopt przekroic na dwie czesci nasoczyc ponczem spozadzonym z olejku rumowego i plynu z puszki z mandarynek na nasaczony spod kladziemy czastki mandarynki z puszki smarujemy bita smietana przykrywamy drugim biszkoptem  ktorego wierzch rowniez smarujemy ponczem i kremem
udekorowac pozostalymi mandarynkami i opsypac starta gorzka czekolada lub platkami migdalowymi
   SMACZNEGO:):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz