poniedziałek, 18 czerwca 2012

Babka z czekoladą, chili i morelami

Składniki

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
100 g suszonych moreli
1 papryka chilli
1 pomarańcza
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
50 ml słodkiej tłustej śmietany
50 ml mleka
2 duże jajka + białka z 2 jaj
150 g cukru z trzciny cukrowej



Przygotowanie

Babka trzyma sie świetnie w lodówce do tygodnia, można ją również zamrozic.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Czekoladę i morele pokroić na grube kawałki.
Oczyszczoną z pestek paprykę chili posiekać drobno. Pomarańcze dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie i wysuszyć, zetrzeć skórkę  i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml).

Wymieszać makę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy. Dodać stopione masło, śmietanę i mleko. Jajka i białka ubijać z cukrem na pulchno przez około 2 minuty. Do ubitych jaj dodać mąkę, czekoladę, morele, skórkę i sok z pomarańczy.

Ciasto wymieszać i wyłożyć do okrągłej formy ( 24 cm) ze ściąganymi bokami.
Piec w dolnej części piekarnika około 50  minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie 5 minut. Otworzyć boki, wyjać i posypać cukrem pudrem.




smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz