poniedziałek, 4 czerwca 2012

Brioche - francuskie bułeczki drożdżowe

Składniki

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
100 ml ciepłego mleka lub wody
375 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
2 łyżeczki soli
3 jajka + 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
175 g bardzo miękkiego masła + 2 łyżki do posmarowania blachy







Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, wyrobić.
Jajka roztrzepać i wlać do masy, wyrobić.
Dodać miękkie masło, wyrobić.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem plastikowej miski - odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.
Odgazować wyrabiając i wstawić do lodówki na całą noc.
Do ciasta z rana mozna dodać dodatki wg uznania:
rodzynki pieguski czekoladowe skórkę cytrynową lub pomarańczową Ciasto podzielić na ok 15 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy wysmarowanej masłem lub z trzech części zapleść warkocz. Można też włożyć kuleczki do formy lub formować kule - w jednej zrobić dołek i włożyć drugą.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec góra-dół przez 30 minut na złoty kolor, w połowie czasu przełączyć na górę, aby ładnie się przyrumieniły. Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć.



Czas przygotowania:
wyrastanie: cała noc + 3 godziny z rana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz