niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto shreka

Składniki


spód biszkoptowy upieczony według ulubionego przepisu
5 zielonych galaretek w proszku np. agrestowe, kiwi, itp.
1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
450ml soku "Kubuś" o smaku zielony banan i kiwi
6 szkl. wody
200 ml zimnego mleka
delicje cytrynowe lub pomarańczowe




Przygotowanie

do brytfanki kładziemy biszkopt PIERWSZA MASA: w 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki dolewamy do nich sok  odstawiamy do zgęstnięcia kiedy masa będzie już gęsta wylewamy ją na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy (nie możemy dopuścić do zastygnięcia) pozostawiamy do zastygnięcia na tej warstwie układamy delicje DRUGA MASA: w 1,5 szkl gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę odstawiamy do ostygnięcia z mleka i śnieżki ubijamy sztywną pianę na wolnych obrotach mieszamy ubitą śnieżkę i ostygniętą lekko gęstą galaretkę taka masę wylewamy na delicje i równomiernie rozprowadzamy pozostawiamy do zastygnięcia GALARETKA: w 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki odstawiamy do zgęstnięcia gęstą galaretkę wylewamy na wierz ciasta zostawiamy do zastygnięcia

Smacznego!

Można zrobić w tortownicy w formie torta.

Ciasto może jest czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu, a poza tym, dietetyczne bo nie używamy do mas margaryny ani tłustej smietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz