poniedziałek, 11 czerwca 2012

Drób po chińsku

Składniki

500g piersi kurczaka (indyka),
300g marchewki,
200g cebuli,
słoik kiełków sojowych (w sosie własnym),
6 łyżek sosu sojowego,
3 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka imbiru,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki rosołu (z kostki),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz.
olej do smażenia (niewiele)




Przygotowanie

1) Marchewkę pokroić w słupki, cebulę na półtalarki, kiełki odcedzić. Te składniki zalać sosem sojowym i sokiem cytrynowym. Wymieszać i odstawić na 1/2-1 godz.
2) Filety umyć pokroic w paski. Obsmażyć w woku lub na patelni na silnie rozgrzanym oleju (stale mieszając).
3) Do mięsa dodać miód oraz imbir, a na koniec przeciśnięty przez praske czosnek. Następnie dodać rosół i to wszystko zagęścić mąką ziemniaczaną. (pamiętając o mieszaniu :-))
4) Na końcu dodajemy warzywa wraz z marynatą (sosem sojowym i sokiem z cytryny) i chwilę mieszamy dodając sól i pieprz do smaku.
5) Teraz wystarczy podać danie wraz z ugotowanym ryżem i delektować się smakiem kuchni orientalnej.
SMACZNEGO

PS Danie jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakuje jak potrawa z dobrej chińskiej restauracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz