niedziela, 10 czerwca 2012

Kurczak w pięciu smakach

Składniki

1 pierś z kurczaka
Ryż biały (w zależności od ilości osób)
1-1,5 paczki mrożonych warzyw mieszanka chińska
1/3 (szklanki sosu sojowo-grzybowego (lub tylko sojowego)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
sól do przyprawienia mięsa
olej do smażenia
1/2 kostki warzywnej
2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczania



Przygotowanie

1. Piersi kroimy na niewielkie kawałki lub nieduże paseczki i solimy do smaku wg uznania.
2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekany uprzednio czosnek i niedługą chwilę podsmażamy, ale tak, aby się nie przypalił.
3. Czosnek przekładamy do większego naczynia (garnka), dolewamy tłuszcz na patelnięi na bardzo mocnym ogniu smażymy kawałeczki mięsa, trwa to nie dłużej jak 2-3 minuty.
4. Usmażone kawałki wrzucamy do naczynia z czosnkiem, dolewamy oleju na patelnię i smażymy warzywa aż zmiękną (5-6 minut).
5. Usmażone warzywka wrzucamy do naszego garnka i wszystko mieszamy.
6. Dolewamy troszkę wody pomieszanej z sosem sojowo-grzybowym, tak aby wszystko miało się w czym dusić, dodajemy cukier, pół kostki warzywnej i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
7. Jeżeli woda wyparuje, nie bójmy się dolać więcej!
8. Na koniec dodajemy przyprawę 5 smaków (nie żadną inną!!!) i wg potrzeb zagęszczamy mąką mieszając wszystko.
9. Gotujemy ryż w zależności od ilości osób i gotowe!

Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mi starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz