wtorek, 5 czerwca 2012

Makówki z bakaliami

Składniki

50 dag maku,
długa bułka, 3/4 szklanki bakalii (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, figi), 4 łyżki cukru, łyżeczka masła,
skórka otarta z cytryny.



Przygotowanie

   Mak sparzyć i zemleć.
 Przełożyć do garnka i zalać 500 ml wody.
  Gotować na małym ogniu 20 minut.
 Dodać cukier, masło, bakalie i skórkę cytrynową.
   Pod koniec gotowania jeszcze raz przyprawić do smaku (mak musi być słodki).
     Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
 Bułkę pokroić na kromki
  . W głębokiej misce ułożyć warstwę pieczywa, następnie warstwę maku, potem znów bułkę oraz mak.
    Ostatnią warstwą musi być bułka.
   Wierzch dania polać równomiernie 100 ml lekko posłodzonej przegotowanej wody . 
   Przykryć   talerzykiem i odstawić 24 godziny do lodówki.

     Jest to znakomita potrawa, którą można pod zamiast tradycyjnych  klusek z makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz