piątek, 15 czerwca 2012

Paluszki rybne z rewelacyjnym sosem

Składniki

Składniki (4 porcje)
50 dag ziemniaków
4 łyżki oleju
sól
pieprz
1 opakowanie ( 30 dag) mrożonych paluszków rybnych
10 dag korniszonów
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka bulionu warzywnego
pół szklanki śmietany
2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy ( francuskiej)
2 łyżki zalewy z ogórków
2 gałązki koperku
cząstki pomidora i kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie plasterki. Mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim ziemniaki 12 minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostały olej mocno rozgrzać na dużej patelni, smażyć na nim paluszki rybne (nie rozmrożone) 5-8 min na średnim ogniu. Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
Przygotować sos: masło stopić, oprószyć mąką, krótko zasmażyć na małym ogniu. Podlać bulionem warzywnym i śmietaną, zagotować (cały czas mieszać). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą  i zalewą z ogórków.
Paluszki rybne z ogórkami i ziemniakami przełożyć na talerze. Polać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Danie udekorować cząstkami pomidora i natką pietruszki. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Sos, który jest dodatkiem do tych paluszków jest rewelacyjny. Z mężem zajadamy się tymi paluszkami i zawsze mamy w lodówce zapas paluszków, kupionych w Biedronce bo są pyszne - żadna mączka rybna a prawdziwa rybka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz